Kwaliteitsvloeren op maat van de zorgsector

woensdag 7 oktober 2015

De zorgsector staat voor enkele belangrijke uitdagingen. Bijna een op de vijf Vlamingen is ouder dan 65. Er is een groeiend tekort aan plaatsen in rust- en verzorgingstehuizen. Bovendien raakt een groot deel van de bestaande infrastructuur verouderd. Willen we een passend antwoord bieden op de vergrijzing, dan dringen tal van renovatie- en nieuwbouwprojecten zich op. En een kwalitatieve zorgomgeving begint bij de basis: een duurzame, onderhoudsvriendelijke én betaalbare vloer op maat gemaakt voor de zorgsector.

Als uitvinder van laminaatvloeren bouwde Pergo de voorbije decennia een ongeëvenaarde expertise op in de projectmarkt. Met naast laminaat- ook parket- en vinylvloeren beschikt het merk over een ruim aanbod van oplossingen die beantwoorden aan de specifieke noden van commerciële en openbare projecten.

Specialist in projectvloeren

“De zorgsector is een belangrijke markt voor Pergo”, vertelt Chris Lievens, Project Sales Manager bij Pergo. “Met hoge eisen op het vlak van hygiëne, duurzaamheid, design en onderhoudsgemak, komt onze expertise er uitstekend tot zijn recht. We beschikken over een uitgebreid R&D team dat continu nieuwe producten en technologieën ontwikkelt. Dit vertaalt zich in vloeren die perfect aansluiten bij de noden van zowel zorgbehoevenden als van het verplegend personeel. Zo is de vlekkenbestendigheid van de Pergo vinylvloeren uniek.”

Of het nu om een hotel, winkel of kantoor gaat, ieder project vraagt om een aangepaste vloer. Maar wat is nu de ideale vloer voor een serviceflat of een rust- en verzorgingstehuis? “Uiteraard zijn er een aantal evidente zaken, met hygiëne op kop”, legt Chris uit. “Kamerbreed tapijt of een los vloerkleed zijn broeihaarden voor bacteriën. Vloerplanken of –tegels met een afgedicht oppervlak voorkomen echter dat microben zich vasthechten. Een bijkomend voordeel is dat je minder reinigingsproduct nodig hebt om de vloer schoon te maken.”

Kamerbreed tapijt of een los vloerkleed zijn broeihaarden voor bacteriën. Vloerplanken of –tegels met een afgedicht oppervlak voorkomen echter dat microben zich vasthechten.Focus op onderhoudsgemak

Een tweede, belangrijk aspect – en nauw verweven met hygiëne - is het onderhoudsgemak. Chris: “Hierbij denk ik niet alleen aan een beschermende toplaag die bestand is tegen vuil. Een detail dat vaak over het hoofd gezien wordt, is de klikverbinding tussen planken of tegels. Deze groeven werken als een magneet voor stof en vuil. Een solide ontwerp van de klikverbinding is daarom essentieel. En als de planken perfect op elkaar aansluiten, hoef je je ook geen zorgen te maken dat vloeistoffen – of het nu om een gemorst drankje of om poetswater gaat – in de vloer dringen.”

“Als de bewoners van een zorgcentrum minder goed te been zijn, is het belangrijk dat de vloer hen de nodige stabiliteit biedt”, gaat Chris verder. “Goedkope laminaatvloeren kunnen gevaarlijk glad zijn. Bouwheren die een veilige omgeving willen creëren, letten dus maar beter op de antislipwaarde bij de keuze van een vloer.”

Als de bewoners van een zorgcentrum minder goed te been zijn, is het belangrijk dat de vloer hen de nodige stabiliteit biedtDe internationale norm DIN 51130 schrijft voor hoe de antislipkenmerken van een vloer getest worden. Op basis van die test worden vloeren in verschillende klassen ingedeeld. De R-waarde – een getal tussen 9 en 13 – geeft aan hoe goed een vloer gebruikers beschermt tegen uitglijden.

TitanV

Rolstoelen, rollators en krukken zijn een gesel voor eender welk vloer. Zwenkwielen kunnen vervelende strepen achterlaten, terwijl een vloer met een inferieure opbouw al snel putten en groeven zal vertonen. “Speciaal daarvoor ontwikkelde Pergo de TitanV -toplaagbescherming”, haakt Chris hierop in. “Deze meerlagige technologie biedt een superieure bescherming tegen slijtage, inslag, strepen en krassen.”

Een vloer als rustbrenger

Ook een aantal minder evidente zaken spelen een belangrijke rol in een zorgomgeving. Zo is een vloer bijvoorbeeld bepalend voor een rustgevende en serene sfeer. De opbouw van een vloer en het correct gebruik van ondervloeren kunnen stapgeluiden en impactgeluiden tot een minimum beperken. Natuurlijke, matte designs creëren dan weer een huiselijk gevoel. Daarnaast kunnen in een vloer visuele elementen verwerkt worden – via kleurencodes of gidslijnen – die bezoekers en patiënten helpen bij het vinden van hun weg.

Renovatieprojecten

De zorgsector kijkt tegen serieuze besparingen aan. Budgetten voor nieuwbouw- of renovatieprojecten zijn beperkt. Onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen zijn daarom erg in trek. Maar de juiste vloerkeuze kan ook op andere vlakken besparingen opleveren.

“Heel wat rust- en verzorgingstehuizen hebben een klassieke, keramische tegelvloer”, spreekt Chris uit ervaring. “Het kost veel tijd en geld om die uit te breken. En wil je er een nieuwe vloer bovenop leggen, dan zit je met een erg beperkte opbouwhoogte.” Pergo speelt hierop in met vinylvloeren met een uitzonderlijk dunne opbouw, zonder in te boeten aan stevigheid. In combinatie met een uniek kliksysteem – het gepatenteerde Perfect Fold V– zorgt dit voor een snelle en kostenefficiënte plaatsing. Zo weet Pergo ook zijn steentje bij te dragen aan een leefbare toekomst voor de zorgsector in ons land.

Meer weten?

Contacteer ons vrijvlijvend en kom meer te weten over de troeven van Pergo voor uw volgende bouw- of renovatieproject.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief voor al het laatste nieuws, casestudy's, innovaties en inspiraties van Pergo.

Aanmelden

Neem contact met ons op:


Pergo interieur kliniek

Pergo interieur kliniek