Het belang van de AC-waarde van laminaat

Bij het kopen of kiezen van een commerciële laminaatvloer is het essentieel dat u weet of het product geschikt is voor de geplande toepassing. De duurzaamheid van laminaatvloeren wordt geclassificeerd op basis van de internationaal erkende slijtvastheidscriteria, ofwel de AC-waarde.

De AC-waarde geeft aan hoe slijtvast het laminaat is. In eerste instantie werd AC1 t/m AC5 gebruikt, totdat Pergo een laminaat ontwikkelde met zo'n hoge slijtvastheid dat er een nieuwe categorie in het leven geroepen moest worden, AC6, voor zeer intensief commercieel gebruik.

Het voornaamste criterium bij het vaststellen van een AC-waarde is de Taber-test, die meet hoe intensief het laminaat belast moet worden voordat de toplaag helemaal wegslijt. Ook wordt er een impacttest uitgevoerd om de IC-waarde te bepalen en het laminaat in een gebruiksklasse te kunnen indelen.

Gebruiksklassen en toepassingen

De klassen zijn opgesplitst in residentieel of commercieel gebruik.

Gebruik in woningen

  • AC1 (klasse 21): Zeer licht voetverkeer - Slaapkamers
  • AC2 (klasse 22): Gebieden met een gemiddeld voetverkeer waar weinig slijtage optreedt, zoals eetkamers
  • AC3 (klasse 23/31): Woonkamers met een gemiddeld voetverkeer, serres, gangen enz.

Commercieel gebruik

  • AC4 (klasse 32): Woningen en algemeen gebruikte commerciële ruimtes zoals kantoren, cafés, salons en boetieken en residentiële ruimtes. Lees meer op AC4 laminaatvloeren.
  • AC5 (klasse 33): Drukke gebieden waar een gemiddelde tot hoge slijtvastheid nodig is, zoals in winkels, showrooms, restaurants en scholen. Lees meer op AC5 laminaatvloeren.
  • AC6 (klasse 34): Zeer intensief belopen gebieden, zoals supermarkten, luchthaventerminals en openbare overheidsgebouwen. Lees meer op AC6 laminaatvloeren.

Referentie: Een echte test

Laminaatvloeren moeten laboratoriumtests doorstaan, maar het echte leven is nog veeleisender. Het Pergo Public Extreme Class 34 laminaat werd bij het Centraal Station van Kopenhagen getest voor zeer intensief commercieel gebruik en kon het drukke voetgangersverkeer van een half miljoen reizigers gemakkelijk aan.